Реєстрація на заходи

Громадянський оперативний штаб: аналітична записка за 17 счня

Ключовою подію сьогоднішнього дня є прийняття Верховною радою низки законів, які фактично встановлюють в Україні диктаторський режим.

Наявність єдиного активного суб'єкту – Росії – при пасивної позиції всіх інших суб'єктів (режим, опозиція, США, ЄС, громадянське суспільство, олігархи) призводить до того, що реалізується сценарій саме цього активного суб'єкта.
Схоже, що група російських агентів у найближчому колі президента отримала карт-бланш на наведення порядку в Україні за «російським зразком». Ймовірно, це реалізується в рамках «сочинських домовленостей». Всі дії, що відбувається, а саме збільшення фінансування силовиків, психологічна обробка представників спецпідрозділів, залякування активістів і прямий вплив на них через абсурдні судові рішення, пришвидшені процедури прийняття і підписання законів, – аналогічні тим діям, що дещо повільніше відбувалися в Росії і Білорусі.

Зокрема, маємо спрощене зняття недоторканості народних депутатів, фактичну заборону масових зібрань (у тому числі наметів та звукопідсилення), заборону руху автоколонами, зняття анонімності користувачів мобільних телефонів, можливість закриття будь-якого інтернет-ресурсу, заборону друкованих матеріалів, заборону фактично всіх сьогоднішніх форм майданівського протесту, заборону носити будь-яку форму та засоби особистого захисту, спрощення притягнення до відповідальності за «наклеп», заборону збирання інформації про суддів та правоохоронців, скасування необхідності протоколів і повісток, можливість заочного засудження, фактичну заборону громадських об'єднань – і все це в один день.


Зазначимо, що в Росії авторитарний режим забезпечується енергоносіями та значно вищим рівнем розвитку бізнесу – як великого, так і середнього і малого. Вищий рівень життя і доволі низький темп змін на гірше, разом із посиленням гордості росіян за власну країну, зробили такий спосіб придушення громадянського суспільства в Росії ефективним.

Аналогічні ж дії в Україні, що відбуваються стрімко, при погіршенні економічного стану та відсутності потенціалу економічного розвитку, призведуть до дестабілізації і хаосу.

Водночас, слабкість України – зручний момент для прибирання її до рук через традиційний для російської політики сценарій керованого хаосу. Внутрішні проблеми Росії, в тому числі економічні, не є підставою для очікувань, що Росія відмовиться від цієї можливості.

В умовах погіршення економічних перспектив Росії ресурсом для забезпечення стабільності проросійського режиму стане український великий та середній бізнес. Тиск на нього стрімко і суттєво збільшиться, у тому числі на бізнес прибічників чинної влади (адже у них є ресурси, а опозиційний бізнес вже затиснутий).

Зауважимо, що прийняті законодавчі рішення перш за все впливають на громадянське суспільство, а не на опозиційні партії, хоча становлять загрозу і для них, в тому числі для народних депутатів особисто. Але громадянське суспільство фактично попадає під повну заборону. Режим скерований на нейтралізацію незрозумілого для них суб'єкта – громадянського суспільства, що потенційно може становити для нього найбільшу небезпеку.

При цьому досі не з'явилася «точка кристалізації» громадянського суспільства у вигляді договороздатного суб'єкта, який би став центром узгодження інтересів гравців, невдоволених розгортанням подій (в тому числі олігархів, провладних політиків, опозиції, громадських організацій, бізнесу, закордонних гравців тощо).

Отже, режим помітив громадянське суспільство і побачив в ньому небезпеку, заради чого зняв маску законослухняних захисників порядку. В цих умовах необхідно:

  1. Продовжувати роботу з координації і розвитку громадянського суспільства.
  2. Розширювати кількість учасників народного спротиву за рахунок тих, хто досі не був активним прихильником Майдану, але від сьогодні підпав під дію нових законів і опинився під загрозою.
  3. Знайти конституційні шляхи обходу антинародних законів і продовження спротиву.

Парламентська опозиція з початку протестів покладалася на парламентський шлях рішень, але сьогодні всім остаточно зрозуміла неможливість впливати на законодавчий процес.
З'явилася реальна загроза самим опозиційним народним депутатам через позбавлення їх депутатської недоторканості та заочне засудження без свідків і документів за вигадані злочини.

Зазначимо, що маємо в Україні незвичну ситуацію: держава фактично відсутня (режим остаточно втратив державну легітимність в особі останнього органу, що її досі зберіг, – парламенту). Натомість суспільство вже постало. При цьому режим не розуміє компромісів – в його логіці це означає поразку.

Зазначимо, що сьогоднішні події є ляпасом для ЄС і США, які фактично своїми діями та бездіяльністю розв'язали руки режиму у перетворенні на диктатуру.

Історичним аналогом сьогоднішніх подій є опричнина, тобто створення системи державного терору за бандитськими зразками з метою придушення будь-якого спротиву. Дуже швидко опричнина перетворюється на систему вилучення активів в їх найбільших власників, незалежно від їхньої лояльності до режиму. Кінець опричнини настає з появою сильної зовнішньої загрози, якій опричники, що звикли до грабежів та насильства над беззбройним народом, не можуть протистояти.

Це ще не переломний момент кризи. Ситуація буде далі погіршуватися, допоки суспільство не дасть адекватну відсіч.

Про новий світовий порядок

Про людину

Про суспільство

Про геополітику

Про геоекономіку

Про геокультуру

Про науку і освіту

Про нові технлогії

Про націоналізм

Про час

Про енергетику

  • Україна: від штучної та реальної конфронтації до консолідації
    10 серпня 2017
    Для того щоб бути суб'єктом історії і геополітики, Україна повинна втілювати власний цивілізаційний проект. © Василь Артюшенко, DT.UA Встановлення досконалого правосуддя, досконалої свободи і доск...
  • Россия будущего: мнения и прогнозы
    02 лютого 2015
    Украинские эксперты: российский «имперский проект» может привести к геополитической катастрофе Тарас Бурноc, Голос Америки КИЕВ – Будущее России – каким ему быть? Один из вопросов, который был под...
  • Миссия МВФ продлевает работу в Киеве
    02 лютого 2015
    США предоставили Украине «кредитные гарантии» на сумму в два миллиарда долларов Тарас Бурноc, Юлия Савченко, Голос Америки Миссия Международного валютного фонда (МВФ), возобновившая работу в Украине...
  • Новий світовий порядок — український вимір
    19 червня 2013
    У вівторок, 11 червня, відбулося сьоме засідання Українського республіканського клубу. З доповіддю на тему "Новий світовий порядок — український вимір" виступив Ігор Харченко — співзасновник...
  • Геоекономіка
    14 червня 2013
    Виступ Андрія Длігача, генерального директора Advanter Group на форумі "Світовий порядок денний: геополітика, геоекономіка, геокультура", організованому СЕО Клубом. Тема доповіді "Геоекономіка"...
  • Геокультура
    14 червня 2013
    Виступ експерта Центру розвитку суспільства Кирила Стеценка на форумі "Світовий порядок денний: геополітика, геоекономіка, геокультура", організованому СЕО Клубом. Тема доповіді "Геокультура"...